Wijkpark Transvaal wordt een stuk groener, inspraakprocedure gestart

29 May 2024, 08:17 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag

Het Wijkpark Transvaal in Den Haag wordt grondig vernieuwd en verduurzaamd. De Gasunie legt het komende jaar de WarmtelinQ aan in Den Haag, een leiding die restwarmte vanuit Rotterdam naar de stad brengt. Hoewel de wijk Transvaal daar tijdelijk overlast van zal ervaren, door geluidoverlast en wegopbrekingen, biedt het project ook de kans om iets terug te doen voor de omgeving. 

Het Wijkpark Transvaal, aangelegd in 2005 en intensief gebruikt door de buurtbewoners, zal een kwaliteitsverbetering ondergaan. Er worden bomen en groen toegevoegd en het sportveld en de speeltuinen worden vernieuwd. "Het park is een belangrijke ontmoetingsplek voor de wijk. Door deze vergroening dragen we bij aan een leefbare en prettige wijkpark, dat uitnodigt tot bewegen en samenkomen," zegt wethouder Arjen Kapteijns van Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen.

In samenwerking met welzijnsorganisatie WezijnTransvaal zijn twee participatiemiddagen georganiseerd. Kinderen, jongeren en hun ouders hebben mee kunnen denken over de speeltoestellen en sportfaciliteiten. Op basis van hun input zijn er per speeltuin en sportveld twee varianten gemaakt. Bijna 500 kinderen, jongeren en ouders hebben hun stem uitgebracht. De gekozen varianten zijn uitgewerkt tot een voorontwerp.

De twee speeltuinen in het park krijgen nieuwe speeltoestellen en ondergronden van zand en kunstgras. Het sportveld krijgt een nieuwe asfaltlaag met een blauwe coating, met een multifunctioneel voetbal- en basketbalveld. De huidige verharding in het park wordt vervangen door lichtkleurige halfverharding, wat bijdraagt aan de vermindering van hittestress. Bij de bomen wordt een meer waterdoorlatende variant gebruikt om regenwater op te vangen en de boomwortels te beschermen. Er worden ongeveer 75 extra bomen geplant en het groenoppervlak 15 procent vergroot. De bestaande Magnolia’s langs de hoofdwandelroute worden vervangen door inheemse bomen zoals Carpinus of Alnus, wat zorgt voor meer schaduw en biodiversiteit. 

De entree van de stadsboerderij wordt groener gemaakt met een extra weide met noten- en fruitbomen. Er wordt een nieuwe entree naar het park gerealiseerd aan de kant van de toekomstige tramhalte aan de Heemstraat, met gebruik van een deel van het terrein van de stadsboerderij. De verlichting in het wijkpark wordt vervangen door LED-verlichting en langs de hoofdwandelroute komt sfeerverlichting. Een ‘cool spot’ (schaduwdek) nabij de sportvelden biedt een sport- en ontmoetingsplek in de schaduw. Onderzocht wordt of er twee watertappunten kunnen worden geplaatst. De vergroening van het wijkpark heeft geen gevolgen voor parkeren. 

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Gemeente Den Haag.

Inspraakprocedure

De inspraakperiode voor het voorontwerp van de vergroening van Wijkpark Transvaal loopt tot en met 9 juli 2024. Gedurende deze periode kunnen bewoners hun zienswijzen indienen via e-mail ([email protected]), post (Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag), een formulier op de projectwebsite, of telefonisch (14070) bij een medewerker van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling. Vermeld bij de correspondentie het onderwerp ‘Zienswijze voorontwerp Vergroening Wijkpark Transvaal’.

De uitvoering van de werkzaamheden start naar verwachting in 2025, aansluitend op de aanleg van de WarmtelinQ. Voorafgaand aan de uitvoering worden bewoners geïnformeerd over het definitieve ontwerp en de werkzaamheden via een flyer, een inloopbijeenkomst en het burenoverleg WarmtelinQ.

Illustratie: Gemeente Den Haag.